Wat is de energiebron van de toekomst?

De beste alternatieven voor aardgas

We gaan een toekomst zonder aardgas tegemoet. Want bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt het schadelijke broeikasgas CO2 in de atmosfeer. En dat willen we zoveel mogelijk vermijden. Maar hoe gaan we dan ons huis verwarmen, eten koken en een warme douche nemen? Daar zijn verschillende opties voor. 

1. Alles elektrisch

Dat klinkt logisch, toch? Huizen hebben dan alleen nog een aansluiting op het lichtnet. Al die elektriciteit wekken we duurzaam op met onder meer zonnepanelen en windmolens. Een warmtepomp of elektrische wandverwarming gebruikt die elektriciteit om het huis te verwarmen.

Maar … ons huidige elektriciteitsnet is nog niet geschikt voor miljoenen ‘all electric’-woningen. En we wekken nog láng niet genoeg schone energie op om met z’n allen van te kunnen wonen en werken. Hopelijk lukt dit in de toekomst wel. Dit vraagt een heel andere manier van denken over energienetten en decentrale/lokale opwekking.

2. Restwarmte gebruiken

Er gaat heel veel warmte verloren. Zonde, natuurlijk! Een andere denkrichting is dan ook om die verloren energie duurzaam te hergebruiken. Het gaat dan om restwarmte uit de industrie, de opwekking van elektriciteit of de verbranding van afval. Daarmee kun je water opwarmen, dat vervolgens via een ‘warmtenet’ van goed geïsoleerde ondergrondse leidingen verspreid wordt naar woningen in de buurt. Zo verspillen we minder energie en verlagen we de CO2-uitstoot.

Maar … de restwarmte ontstaat nog altijd door verbranding van fossiele brandstoffen. En dan komt er dus nog steeds veel CO2 vrij. Warmtenetten zijn dus eerder een tussenstap naar een écht duurzame oplossing. Tenzij je bijvoorbeeld aardwarmte gebruikt, ook wel geothermie genoemd. Dit is nog bijzonder nieuw in Nederland.

Gerelateerd
Van het gas af

Drie scenario's voor een aardgasloze toekomst

Lees meer

3. Ander gas

Wat als de toekomst eens níet gasloos is? We kunnen aardgas namelijk ook vervangen door biogas of synthetisch gas. Biogas is een mengsel dat voor het grootste deel bestaat uit methaan en koolstofdioxide. Het ontstaat door vergisting van organisch materiaal, zoals groente, fruit, mest en rioolslib. Het is CO2-neutraal, omdat er bij de verbranding evenveel CO2 vrijkomt als wanneer het in de natuur zou vergaan. Synthetisch gas ontstaat bijvoorbeeld als we een overschot aan elektriciteit omzetten in gas omdat we dat gemakkelijker op kunnen slaan. We noemen dat Power2Gas.

Maar … biogas en Power2Gas zijn voorlopig alleen interessant voor gebruik op beperkte schaal. Dit levert mogelijkheden in bijvoorbeeld oude binnensteden als alternatief voor het huidige aardgas. Maar deze oplossing vraagt nog wel veel ontwikkelwerk.  

Conclusie? Technische ontwikkelingen bepalen mede het beste alternatief voor aardgas. Ondertussen kunnen we onze woningen wel zo goed mogelijk voorbereiden. Bijvoorbeeld isoleren. ‘No regret-maatregelen’ noemen we dat. Groene elektriciteit gooit in ieder geval hoge ogen als vervanging voor aardgas. Benieuwd hoe zo’n ‘all electric’-woning werkt?

Lees het hier

Ernie van Dalen

Meer van Ernie van Dalen

— operationeel directeur

Ernie van Dalen, was van 2014 tot medio 2018 operationeel directeur bij Feenstra. Ernie is sinds zijn afstuderen op de energiebesparing van een papierfabriek in 1990, verantwoordelijk geweest voor vele energiebesparende en duurzame projecten in de installatiebranche. Het verbeteren van individuele- en teamprestaties ziet hij als een uitdaging in zijn werk. Daarnaast maakt hij zich sterk voor meer plezier in werk en leven, waarbij Ernie zijn omgeving uitdaagt bewuste keuzes te maken, zodat beslissingen weloverwogen genomen worden.

Ernie van Dalen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • kees 23 maanden geleden

  Gravatar for kees

  Beste

  Ik vind thorium energie een interessante optie, dit is een veilige kernenergie die werkt in een gesmolten zout reactor, deze zijn zo veilig dat ze gewoon binnenlands kunnen, in steden bijvoorbeeld en hoeft niet persé aan de kust wegens de koeling. ander voordeel, het werkt drukloos, dat is stukken veiliger. en we hebben genoeg voor paar duizend jaar minimaal.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Jacques Höppener kees 21 maanden geleden

   Gravatar for Jacques Höppener

   Als zo velen ben ook jij niet voldoende op de hoogte. De gesmolten zout reactor is niet 100% veilig. Als er water in doordringt wordt er plotseling heel veel waterstof geproduceerd die bij ontbranding tot een gevaarlijke ontploffing kan leiden. Dus niet dicht bij de bebouwing te plaatsen en dure beveiliging installeren! De ontwikkeling duurt nog wel 10 jaar of meer en het bouwen dan nog eens tien jaar. Veel beter is de HTGR-reactor. Die is echt 100% veilig en kan overal geplaatst worden en is goedkoop en direct in drie jaar te bouwen.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.