Mechanische ventilatie reiniging & onderhoud

Mechanische ventilatie reinigen

Wilt u uw mechanische ventilatie laten reinigen en onderhouden? De monteurs van Feenstra voeren deze werkzaamheden graag voor u uit. Dankzij hun ervaring en vakmanschap kunt u vertrouwen op een goed werkende installatie en gezonde lucht in uw woning. U kunt bij Feenstra kiezen tussen een serviceabonnement of een eenmalige onderhoudsbeurt. Ook kunt u door Feenstra uw ventilatiebox laten vervangen.

mechanische ventilatie onderhoud

 • Minder kans op schimmels en vocht
 • Vermindering van luchtwegklachten
 • Altijd schone, gezonde lucht in huis
 • Afname energieverbruik en lawaai

Kosten van onderhoud en reinigen van uw mechanische ventilatie

Serviceabonnement

Reiniging box

29,50 eenmalig

+ 3,80 per maand

2-jaarlijks komt Feenstra voor:

Onderhoud en reiniging van de box Advies over juist gebruik van het ventilatiesysteem

Serviceabonnement aanvragen

Meest gekozen

Eenmalige reiniging

Reiniging box + kanalen

195,- eenmalig

Reiniging van de luchtkanalen Onderhoud en reiniging van de box Onderhoud en reiniging van de ventielen Meting van de afzuigcapaciteit Afstelling van het systeem en de ventielen Advies over juist gebruik van het ventilatiesysteem Optioneel: Vervang voor € 295,- extra uw ventilatiebox tijdens het onderhoud

Eenmalige reiniging aanvragen

Tip van de vakman

Tip Feenstra
Collectief voordeel

Vereniging van Eigenaren

Bent u VvE met meer dan 10 woningen? Mogelijk kunt u profiteren van collectief voordeel op onderhoud en vervanging van uw ventilatiesysteem.

Advies voor VvE aanvragen

Besparen

Het reinigen van uw ventilatiesysteem in beeld

Ventilatie-onderhoud en uw gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat

 • 27% van alle Nederlanders de eigen gezondheid lager dan gemiddeld beoordeelt
 • 49% van hen heeft last van verminderde energie en lusteloosheid
 • 66% heeft vaak last van een zere keel of loopneus
 • In 22% van de gevallen is de oorzaak vocht
 • Bij 24% is onvoldoende frisse lucht de oorzaak van de problemen

Waarom is het schoonmaken van uw mechanische ventilatie zo belangrijk?

Het is belangrijk om uw mechanische ventilatiesysteem regelmatig te reinigen, omdat uw ventilatiekanalen anders een verzamelplek worden voor stof, bacteriën, vocht en ongedierte. Dit heeft grote gevolgen voor de luchtkwaliteit in huis en de werking van uw systeem.

Tijdens een onderhoudsbeurt worden alle luchtkanalen gereinigd. Ook de ventilatiebox en ventielen worden volledig schoongemaakt en nagelopen. Daarnaast wordt de afzuigcapaciteit getest en wordt het systeem optimaal afgesteld. Hierdoor kunt u rekenen op een uitstekend functionerend ventilatiesysteem. Is uw ventilatiesysteem ouder dan 15 jaar of werkt het niet meer naar behoren? Dan kunnen wij ook uw ventilatiebox vervangen.

Goed werkende mechanische ventilatie is erg belangrijk voor de gezondheid van u en uw huisgenoten. Een goed werkend systeem helpt een gezonde luchtvochtigheid te creëren in huis, wat klachten als hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, longaandoeningen en allergieën voorkomt. Lees ook onze tips over ventileren.

Welke mechanische ventilatie unit heb ik nodig?

Hoe vaak moet u uw mechanische ventilatie reinigen?

Wij adviseren om eens in de zes jaar uw complete mechanische ventilatie systeem, inclusief de luchtkanalen, te reinigen. Alleen dan bent u verzekerd een goed werkend ventilatiesysteem en frisse lucht in huis. Laat daarnaast tussentijds om het jaar de ventilatiebox reinigen. Wanneer u hiervoor een serviceabonnement afsluit bij Feenstra, heeft u er zelf geen omkijken naar.  

Milieu Centraal: “Onderhoud mechanische ventilatie essentieel”

Voor een gezonde lucht in huis is 24 uur per dag ventilatie nodig, het hele jaar door. Veel woningen hebben hiervoor een mechanisch ventilatiesysteem. ‘Het is belangrijk om dat ventilatiesysteem goed te onderhouden’, stelt Mariken Stolk van Milieu Centraal. ‘Hierbij vergeten mensen vaak een belangrijk onderdeel: de ventilatiebox die het systeem aanstuurt.'

Stroomverbruik en geluid oude ventilatiebox

Uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau blijkt dat bij 2,2 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie nog een oude (wisselstroom) ventilatiebox hangt. Deze box verbruikt ruim € 80,- per jaar aan stroom. Dat is meer dan de wasmachine en de koelkast bij elkaar! Een nieuwe zuinige ventilatiebox verbruikt tussen de 8 - 16 euro per jaar. Wanneer een ventilatiesysteem niet onderhouden wordt, moet het harder werken om de lucht te verversen. Ook neemt het geluidsniveau toe van de ventilator en de ventielen.

Ventilatie certificeringen

 • Hier klimaatbureau
 • milieu centraal
 • MmM.png