Menu

Actium zonnepanelen

Feenstr actium zonnepanelenFeenstra heeft met de voormalige Stichting Woningbeheer Assen (SWA) en Actium (Ooststellingwerf) al meer dan 25 jaar een nauwe relatie. Na de fusie met SWA in 2008 is woningbouwcorporatie Actium met 16.000 woningen één van de grotere corporaties in Drenthe. Actium verhuurt woningen in een gebied dat zich uitstrekt van Zuidoost Friesland tot Drenthe. Onze Feenstra-vestiging in Drachten doet voor 8.000 woningen van Actium het service en onderhoud aan de cv-installatie. In 2014 is hier het beheer van 4.000 mechanische ventilatiesystemen aan toegevoegd. Vanuit onze afdeling Service & Utiliteit beheren we daarnaast 5 utiliteitscomplexen, met name zorgcentra. Tot slot bieden we vanuit onze vestiging in Groningen al sinds jaar en dag ketelvervanging voor zowel calamiteiten als seriematige vervangingen.

Doel: vóór 2020 gemiddeld energielabel B

Sinds 2013 heeft Actium een nieuwe koers ingezet en vorig jaar heeft de woningbouwcorporatie besloten flink te gaan investeren in het energiezuinig maken van haar woningen. Actium heeft zichzelf tot doel gesteld om vóór 2020 voor al haar huurwoningen gemiddeld een energielabel B te hebben. Hiervoor worden verscheidene huurwoningen van Actium voorzien van zonnepanelen. Naast het plaatsen van zonnepanelen gaat Actium ook andere besparende maatregelen nemen, denk hierbij aan isolatie of dubbelglas. De kosten van al deze maatregelen worden niet doorberekend aan de huurder. Zo draagt Actium bij aan verlaging van de woonlasten, toename van het wooncomfort en heeft zij ook oog voor het milieu.

De opdracht

De installatiewerkzaamheden van de zonnepanelen gunde Actium aan drie partijenD: Feenstra, Energiewacht en Comfort Partners. Deze partijen zijn al langere tijd werkzaam voor Actium. Ondanks dat er drieverschillende partijen aan dezelfde opdracht werken, wilde Actium één werkwijze hanteren. Een zonnepaneel in Assen moet op dezelfde wijze geplaatst worden als in Oosterwolde. Ook moest per straat en wijk zoveel mogelijk hetzelfde bedrijf ingezet worden. Dit in verband met de uitstraling en zichtbaarheid van de drie uitvoerende bedrijven.

De uitvoering

Voordat de zonnepanelen geplaatst worden, ontvangen bewoners een brief met informatie van Actium. Daarna worden de bewoners aangeschreven door een van de uitvoerende partijen, waaronder Feenstra, voor het maken van een afspraak. Het voorwerk wordt gedaan door een elektricien. Hij/zij plaatst de omvormer (meestal op zolder), past de meterkast aan en plaatst de verdere bekabeling. Daarna komt de dakploeg, zij plaatst de zonnepanelen op het dak.

Doordat al het voorwerk al gedaan is, kan een geheel blok in één keer voorzien worden van zonnepanelen. Bewoners hoeven hiervoor niet eens thuis te zijn. Als de werkzaamheden klaar zijn komt de uitvoerder/elektricien de installatie inbedrijfstellen en opleveren.

 

Aantallen

Feenstra heeft binnen dit project in 2014 ruim 170 woningen voorzien van zonnepanelen. In totaal zijn er ongeveer 1.300 panelen geplaatst. In 2015 hebben we tot nu toe al 130 woningen gedaan. Daarbij zijn ongeveer 1.000 zonnepanelen geplaatst. Volgens Jacco Savelberg, planner/- werkvoorbereider bij Feenstra Zon, is deze samenwerking uniek. Jacco Savelberg zegt hier over: “De drie uitvoerende partijen zijn van elkaar afhankelijk om van dit project een succes te maken. Aangezien we vergelijkbare installaties moeten plaatsen is er regelmatig contact en zien we elkaar niet als concurrent maar als partner”. Actium heeft inmiddels aangegeven de komende jaren met de drie samenwerkende partijen verder te willen gaan. Tot en met 2017 worden er per jaar circa 600 woningen voorzien van zonnepanelen. Hiervan krijgen alle drie de partijen, waaronder Feenstra, een vergelijkbaar stuk van de uit te voeren werkzaamheden.

Harry Slump, commercieel manager Feenstra regio Noord

Dankzij onze goede naamsbekendheid en de prima referentie van het zonproject bij Woonservice te Westerbork zijn wij samen met Energiewacht en Comfort Partners uitgenodigd voor een selectie. Om haar energiedoelstellingen van 2020 te halen, maakte Actium de keuze om met drie van de vijf bedrijven, waar Actium een service- en onderhoudscontract mee heeft een overeenkomst aan te gaan. De komende jaren worden er per jaar gemiddeld 600 woningen voorzien van zonnepanelen. Uitgangspunten bij de selectie van de drie partijen waren: capaciteit en ervaren medewerkers, ervaring in grote zonprojecten, financieel gezond, juiste prijs/kwaliteit en bereid tot samenwerking met de geselecteerde bedrijven met betrekking tot uitvoering en het gebruik van materiaal. Onze jarenlange goede relatie op alle disciplines en een separate afdeling Zon (we doen het er niet even bij) was voor Actium de doorslag om Feenstra te selecteren voor dit project.

Wilt u meer weten over een project, dienst of oplossing van Feenstra?

We hechten veel waarde aan een vast aanspreekpunt voor nu en in de toekomst. Neem daarom contact op met een van onze commercieel managers bij u in de buurt. Bel 088 8455 000 of vul ons online contact formulier in.

CONTACT FORMULIER