Eerlijk over de warmtepomp

Van het gas af? Kan niet.

 • 20/08/2019 11:56am
 • 8
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Het Klimaatakkoord is er duidelijk over: binnen afzienbare tijd moeten we 'van het aardgas af'. Mooi als het kan, maar in veel bestaande woningen is het makkelijker gezegd dan gedaan. Is uw huis voldoende geïsoleerd voor een warmtepomp? Zijn uw radiatoren en leidingen geschikt? En hoe zit het met de elektrische aansluiting? Op weg naar de warmtepomp komt u heel wat hindernissen tegen.

All-electric: meestal een stap te ver

Bij Feenstra kloppen regelmatig mensen aan die verder willen zonder aardgas. Cv-ketel eruit, volledig elektrische warmtepomp erin. En in de keuken geen gasfornuis meer, maar een inductiekookplaat. Een prima voornemen, maar het moet natuurlijk wel kúnnen. Bij Feenstra kijken we in zo'n geval eerlijk en realistisch naar wat er mogelijk is. Vrijwel altijd moeten we de bewoner adviseren om éérst het huis zelf energiezuiniger te maken, omdat het warmteverlies (veel) te groot is. Dat kan bijvoorbeeld door ramen met driedubbel glas aan te brengen en door alle kieren te dichten. Maar ook door daken, vloeren en spouwmuren te isoleren en een beter ventilatiesysteem aan te brengen. En zelfs wanneer we ál die maatregelen nemen, blijkt in bestaande woningen een all-electric warmtepomp nog altijd een stap te ver.

Gerelateerd
Energielabel Duurzaam

Alles wat u moet weten over het Energielabel

Lees meer

Isoleren is iets van de laatste tijd

Het klinkt misschien gek, maar met het isoleren van huizen zijn we eigenlijk pas kort geleden begonnen. Tot een jaar of dertig, veertig geleden bouwden we woningen die maar weinig warmte konden vasthouden. Ook daarna zijn nog veel huizen opgeleverd waarvan de isolatiewaarde te wensen overlaat. De meeste bestaande woningen in Nederland kunnen daardoor de warmte niet goed vasthouden. Sinds een paar jaar kunt u de energieprestaties van uw huis in één oogopslag zien, met behulp van het Energielabel. Laten die prestaties te wensen over, dan zorgt dat voor problemen wanneer u uw huis niet langer met aardgas wilt verwarmen. Een warmtepomp heeft minder vermogen dan de traditionele cv-ketel. Is uw woning onvoldoende geïsoleerd, dan wordt het op winterdagen niet lekker warm in huis.

Hybride kan vaak wél

Een hybride warmtepomp, die op de koudste dagen van de winter overschakelt op gas, kan in bestaande, goed geïsoleerde huizen vaak wél een prima oplossing zijn. Als bewoner bent u daarmee weliswaar (nog) niet helemaal van het gas af, maar u brengt uw CO2-uitstoot wel aanzienlijk terug. (Zeker als u de warmtepomp combineert met zonnepanelen en/of een zonneboiler!) Bovendien merkt u het verschil al snel aan uw energierekening. Met een hybride warmtepomp verbruikt u weliswaar meer elektriciteit, maar uw gasverbruik valt bijna helemaal weg. Aangezien de energiebelasting op aardgas de komende jaren hoogstwaarschijnlijk zal stijgen, loopt uw voordeel alleen maar op.

Gerelateerd
investering in duurzame energie

Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?

Lees meer

Welke radiatoren horen bij een warmtepomp?

Is uw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp, dan is het belangrijk om goed te kijken naar het afgiftesysteem. Zijn de radiatoren overal in huis groot genoeg om voor voldoende warmte te zorgen? Of heeft u vloerverwarming? Een deskundige en eerlijke installateur rekent de capaciteit van de radiatoren en de vloerverwarming per vertrek uit. Het komt regelmatig voor dat we adviseren om in één of meer kamers de radiator te vervangen en voor bepaalde vertrekken een andere oplossing te kiezen. Zo is het in badkamers, waar de radiator vaak klein is en meestal maar héél even wordt aangezet, soms efficiënter om te kiezen voor een aparte, elektrische handdoekenradiator. In de woonkamer is bij het installeren van een warmtepomp vloerverwarming in vrijwel alle gevallen noodzakelijk, eventueel aangevuld met radiatoren of een convector.

Zijn de leidingen dik genoeg?

We hebben er al op gewezen: centrale verwarming met een warmtepomp is een systeem dat het huis verwarmt met behulp van relatief lage temperaturen. Dat stelt eisen aan de radiatoren, maar óók aan de leidingen. Voor een warmtepomp is een hoofdleiding van minimaal 28 mm nodig en radiatorleidingen van 22 mm. Een traditionele cv-installatie heeft vaak een hoofdleiding van 22 mm, terwijl de leidingen naar de radiatoren niet dikker zijn dan 15 mm. Wanneer blijkt dat de dikte van uw bestaande cv-leidingen onvoldoende is voor aansluiting op een warmtepomp, kunnen we in sommige gevallen nieuwe leidingen aanbrengen. Is dat niet mogelijk, dan kan ons advies zijn om een deel van het huis op een andere manier te verwarmen, bijvoorbeeld met een kleine elektrische kachel of infraroodpanelen.

Gerelateerd
Active Warmth

Infrarood verwarming

Lees meer

Aanpassingen in de meterkast

Denkt u serieus na over het vervangen van de cv-ketel (en de gaskookplaat), dan is het ook tijd voor een serieus advies. Dat advies zal niet alleen gaan over de warmte in huis. Een goede installateur maakt óók een eerlijke en degelijke berekening van de hoeveelheid stroom die in uw woning nodig is voor een warmtepomp. Wilt u daarnaast zonnepanelen, een zonneboiler en/of een inductiekookplaat installeren, dan heeft ook dat gevolgen voor de hoeveelheid stroom die uw woning uiteindelijk van het elektriciteitsnet vraagt. Als we bij Feenstra zo'n onderzoek doen, kijken we naar uw wensen, naar de mate waarin uw huis geïsoleerd is, naar de bestaande verwarmingsinstallatie én naar de elektrische aansluiting die daar bij hoort. Is het voor uw plannen nodig om een zwaardere elektriciteitsaansluiting te laten installeren, dan vertellen we u precies welke aanpassing er in uw groepenkast nodig is. Vervolgens regelt u zelf met uw netbeheerder hoe en wanneer u een zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet krijgt. 

Vraag dóór over de warmtepomp

Bent u enthousiast over het vooruitzicht om in uw huis de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp? Dat enthousiasme delen we. Maar zorg er wél voor dat u een helder antwoord krijgt op álle vragen die bij de warmtepomp gesteld moeten worden. Die vragen kunt u stellen aan uw installateur (of dat nu Feenstra is of een ander bedrijf):

 • Houdt mijn huis voldoende warmte vast voor een (hybride of all-electric) warmtepomp?
 • Is het afgiftesysteem (dat zijn de radiatoren en de vloerverwarming) in mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
 • Zijn de leidingen in mijn huis dik genoeg voor een warmtepomp?
 • Is mijn aansluiting op het elektriciteitsnet zwaar genoeg voor de nieuwe apparatuur?

Maar ook aan uw gemeente:

 • Welke subsidiemogelijkheden zijn er?
 • Zijn er plannen om in mijn wijk een warmtenet aan te leggen? (In dat geval is het niet verstandig om nu te investeren in een warmtepomp.)

En aan uw bank:

 • Kom ik in aanmerking voor een gunstige financiering als ik mijn huis duurzamer maak?
Gerelateerd
Duurzaam investeren

Cv-ketel kopen of duurzamer investeren?

Lees meer

Grotendeels van het gas af, dat kan vaak wél!

Is uw huis (nog) niet geschikt voor een warmtepomp, dan is daar in veel gevallen iets aan te doen. Door de isolatiewaarde te verbeteren, is het in veel bestaande woningen mogelijk om de stap te maken naar een huis dat wél genoeg warmte vasthoudt om een hybride warmtepomp te installeren. De maatregelen die daarvoor nodig zijn, kosten geld, maar vaak gaat het om een investering die niet onoverkomelijk is. (Zeker als u in aanmerking komt voor een voordelige financiering.) Daarmee wordt uw huis niet alleen een stuk klimaatvriendelijker, uw energierekening wordt er ook een stuk aantrekkelijker van. Deze en veel andere maatregelen die uw huis energiezuiniger maken, kunt u snel nemen. U krijgt er geen spijt van.

Subsidies voor duurzaam wonen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • A.de jong 20 uren geleden

  Gravatar for A.de jong

  Ons huis is150 jaar ik denk er niet over om aan zo.n ketel te gaan.ik moet myn huis afbreken en OP bouwen waar haal ik dat geld vandaan die moderne ketels en zo nne panelen gaan maar 15jaar mee dus iedere 15 jaar moet je weer vernieuwen dat word Dan duurder meschien wel 50.000 euro tel uit je Winst dan heb ik nog geen electriese auto die ik moet gebruiken 25.000 euro toekomst kan dat niet meer ophoesten een geluk het word steeds Stiller dit onderwerp

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Lidi 2 dagen geleden

  Gravatar for Lidi

  Dank voor het artikel. Jammer dat er niet voldoende wordt ingegaan op de werkelijke kosten.
  Huizen van voor 1960 zijn alleen tegen enorme kosten, +€70.000, geschikt te maken voor gasloos. Dan kan er wel een financiering mogelijk zijn maar wie betaald dat dan? Die lening moet, naast je gewone hypotheek, wel terugbetaald worden en met een veel hogere elektriciteitsrekening verdien je dat bedrag nooit meer terug.
  Conclusie: Meer voorlichting graag.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Pascal 3 dagen geleden

  Gravatar for Pascal

  Als ik in mijn gemeente vraag van wanneer ik van het gas af moet krijg ik 2050 pas????‍♂️ En dan vraag ik van ga ik stadsverwarming krijgen of moet ik zelf voorzieningen doen weet de gemeente niks en krijg ik te horen dat zij pas in 2030 gaan kijken naar consumenten???? dus er is heel veel te doen maar ik kan nog weinig doen met zo een gemeente die zelf niks weet

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • g.wehkamp 3 dagen geleden

  Gravatar for g.wehkamp

  Het valt mij op, dat ook hier weer ervan uit gegaan wordt, dat we van het gas af moeten.
  Inmiddels is duidelijk, dat dit voorlopig niet kan, omdat de stroomvoorziening dat niet aan kan.
  De hybride warmtepomp is een hele goede tussenoplossing, waarmee we bij temperaturen boven de 0 graden geen gas voor verwarming nodig hebben. Dit geldt voor woningen, gebouwd na 1989.
  De netto investering in mijn geval was minder dan €3000.- en de besparing op gas 1000 m3.
  Verdere isolatiemaatregelen waren niet nodig om dit resultaat te boeken.
  Tegen de tijd, dat stroom schaars en duur wordt ( december-januari) ga ik over op gas.
  Om van het gas af te komen zou ik veel meer moeten isoleren, de verwarmingsbuizen verdikken, vloerverwarming aanleggen en een warmtepomp met een een dubbele capaciteit moeten aanschaffen.
  Voor die laatste 300 m3 gas zou ik een veelvoud moeten investeren en een mega stroomrekening krijgen.
  Moraal: een hybride warmtepomp is zeer kosten effectief en dde komen 20 jaar een prima tussenoplossing.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Hein g.wehkamp 39 uren geleden

   Gravatar for Hein

   Dit lijkt mij ook een praktische oplossing. Beetje van beide met gebruikmaking van de prijsschommelingen. Pluim.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A Koopmans 3 dagen geleden

  Gravatar for A Koopmans

  Ik heb de laatste tijd veel gelezen over hoge temperatuur warmte pompen die het water in het CV systeem opwarmen tot 70 graden. Wat weet U daarvan?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare A Koopmans 2 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Koopmans,

   Er zijn inderdaad warmtepompen die hogere aanvoertemperaturen beloven. Het voordeel hiervan zou kunnen zijn dat de aanpassing aan het afgiftesysteem achterwege kan worden gelaten. U zou dan met bijvoorbeeld de huidige radiatoren uw woning nog kunnen verwarmen.

   Tegenover dit voordeel staat ook een nadeel dat onlosmakelijk verbonden is met de werking van warmtepompen. Namelijk: hoe groter het temperatuurverschil tussen de brontemperatuur en de aanvoertemperatuur, hoe lager de COP of de efficiency van de warmtepomp. U gaat dan dus gewoon meer elektriciteit verbruiken dan met een "standaard" warmtepomp met een lage aanvoertemperatuur.

   Verder is het van belang om ook bij deze warmtepompen te kijken wat de prestatie is bij een lage buitentemperatuur, bv -10C. Haalt de warmtepomp dan nog wel de 70C aanvoertemperatuur. En met welke COP?

   Het algemene advies blijft: isoleren, want warmte die u niet nodig heeft, hoeft u ook niet te verbruiken. En bij gebruik van een warmtepomp: probeer de aanvoertemperatuur zo laag mogelijk te houden. Dit geeft altijd de hoogste energieopbrengst.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wim Stevenhagen 3 dagen geleden

  Gravatar for Wim Stevenhagen

  De informatie is helaas onvoldoende, er zijn meer gegevens nodig.

  Warmtepompen halen hun warmte uit:
  a) de lucht, maar geven een hoger geluidsniveau en zijn minder geschikt voor lage buiten temperaturen.
  b) de grond en/of oppervlakte water.
  c) Mogelijkheid om Warmte panelen op het dak te plaatsen, als extra warmte bron voor een combi CV verwarming. Extra en/of grotere Boiler.

  Elektrische aansluiting:
  a) in huis dient deze voldoende sterk te zijn, mogelijk meterkast totaal vernieuwen met meer en zwaardere groepen.
  b) de gedachte van een huisaccu meenemen en op een juiste wijze aan de meterkast koppelen.
  Als iedereen een huisaccu gaat plaatsen, krijgt de meterkast meer ruimte en behoeft eventueel niet verzwaard te worden. Mogelijk ook opslag in de vorm van H² (waterstof) en/of Perslucht.
  Mogelijk auto-accu koppelen aan de thuis-accu.
  c) Elektrische koken en Infra-Rood verwarming opnemen. Infra-Rood verwarmen is gezonder dan middels luchtverplaatsing (stof, schimmels, etc.)
  d) Eigen Energie opwek, middels PV-panelen en muisstille Windside windturbines (0-5dB) meenemen.
  's Avonds slapen de PV-panelen en in de winter hebben ze hun winterslaap. Of het dak licht niet gunstig genoeg voor voldoende PV. Dan zijn is een WS-2B Windside windturbines een ideale aanvulling.
  e) Maar we moeten er wel aan denken dat de Energie Bedrijven, dienen mee te werken aan een voldoende krachtig Distributie net, zij zijn verantwoordelijk voor de EN50160 (Spanningskwaliteit) Het Distributie net zal zeker met een factor 5 verzwaard moeten worden, anders kunnen we alle mooie duurzame plannen binnen de eerste 25 jaar vergeten en blijven we afhankelijk van GAS (Nederlands, Russisch en/of Noors).

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ada Kruijswijk-Dissel 3 dagen geleden

  Gravatar for Ada Kruijswijk-Dissel

  Omdat het voor een leek moeilijk te bepalen is wat er allemaal mogelijk is, wat er eerst allemaal moet gebeuren, wat zijn de kosten, zo ingewikkeld allemaal, heb je toch zoiets van, komt wel! Daarom lijkt het mij een heel goed idee dat er iemand langskomt om de situatie in je huis te bekijken en uit te leggen wat de mogelijkheden zijn. Dit zou kosteloos door de overheid moeten worden gedaan! Ik denk dat veel meer mensen dan de overstap maken!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • A Koopmans Ada Kruijswijk-Dissel 3 dagen geleden

   Gravatar for A Koopmans

   Ben ik helemaal mee eens.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Nicolaas Lindhout 3 dagen geleden

  Gravatar for Nicolaas Lindhout

  Nou nou wat een verhaal ik houd het maar gewoon op gas want in mijn huis kan het niet en een investering op mijn leeftijd is niet van toe passing wat een gedoe.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.