Eerlijk over de warmtepomp

Van het gas af? Kan niet.

 • 20/08/2019 11:56am
 • 24
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Het Klimaatakkoord is er duidelijk over: binnen afzienbare tijd moeten we 'van het aardgas af'. Mooi als het kan, maar in veel bestaande woningen is het makkelijker gezegd dan gedaan. Is uw huis voldoende geïsoleerd voor een warmtepomp? Zijn uw radiatoren en leidingen geschikt? En hoe zit het met de elektrische aansluiting? Op weg naar de warmtepomp komt u heel wat hindernissen tegen.

All-electric: meestal een stap te ver

Bij Feenstra kloppen regelmatig mensen aan die verder willen zonder aardgas. Cv-ketel eruit, volledig elektrische warmtepomp erin. En in de keuken geen gasfornuis meer, maar een inductiekookplaat. Een prima voornemen, maar het moet natuurlijk wel kúnnen. Bij Feenstra kijken we in zo'n geval eerlijk en realistisch naar wat er mogelijk is. Vrijwel altijd moeten we de bewoner adviseren om éérst het huis zelf energiezuiniger te maken, omdat het warmteverlies (veel) te groot is. Dat kan bijvoorbeeld door ramen met driedubbel glas aan te brengen en door alle kieren te dichten. Maar ook door daken, vloeren en spouwmuren te isoleren en een beter ventilatiesysteem aan te brengen. En zelfs wanneer we ál die maatregelen nemen, blijkt in bestaande woningen een all-electric warmtepomp nog altijd een stap te ver.

Gerelateerd
Dijkwoning

Alles wat u moet weten over het Energielabel

Lees meer

Isoleren is iets van de laatste tijd

Het klinkt misschien gek, maar met het isoleren van huizen zijn we eigenlijk pas kort geleden begonnen. Tot een jaar of dertig, veertig geleden bouwden we woningen die maar weinig warmte konden vasthouden. Ook daarna zijn nog veel huizen opgeleverd waarvan de isolatiewaarde te wensen overlaat. De meeste bestaande woningen in Nederland kunnen daardoor de warmte niet goed vasthouden. Sinds een paar jaar kunt u de energieprestaties van uw huis in één oogopslag zien, met behulp van het Energielabel. Laten die prestaties te wensen over, dan zorgt dat voor problemen wanneer u uw huis niet langer met aardgas wilt verwarmen. Een warmtepomp heeft minder vermogen dan de traditionele cv-ketel. Is uw woning onvoldoende geïsoleerd, dan wordt het op winterdagen niet lekker warm in huis.

Hybride kan vaak wél

Een hybride warmtepomp, die op de koudste dagen van de winter overschakelt op gas, kan in bestaande, goed geïsoleerde huizen vaak wél een prima oplossing zijn. Als bewoner bent u daarmee weliswaar (nog) niet helemaal van het gas af, maar u brengt uw CO2-uitstoot wel aanzienlijk terug. (Zeker als u de warmtepomp combineert met zonnepanelen en/of een zonneboiler!) Bovendien merkt u het verschil al snel aan uw energierekening. Met een hybride warmtepomp verbruikt u weliswaar meer elektriciteit, maar uw gasverbruik valt bijna helemaal weg. Aangezien de energiebelasting op aardgas de komende jaren hoogstwaarschijnlijk zal stijgen, loopt uw voordeel alleen maar op.

Gerelateerd
investering in duurzame energie

Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?

Lees meer

Welke radiatoren horen bij een warmtepomp?

Is uw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp, dan is het belangrijk om goed te kijken naar het afgiftesysteem. Zijn de radiatoren overal in huis groot genoeg om voor voldoende warmte te zorgen? Of heeft u vloerverwarming? Een deskundige en eerlijke installateur rekent de capaciteit van de radiatoren en de vloerverwarming per vertrek uit. Het komt regelmatig voor dat we adviseren om in één of meer kamers de radiator te vervangen en voor bepaalde vertrekken een andere oplossing te kiezen. Zo is het in badkamers, waar de radiator vaak klein is en meestal maar héél even wordt aangezet, soms efficiënter om te kiezen voor een aparte, elektrische handdoekenradiator. In de woonkamer is bij het installeren van een warmtepomp vloerverwarming in vrijwel alle gevallen noodzakelijk, eventueel aangevuld met radiatoren of een convector.

Zijn de leidingen dik genoeg?

We hebben er al op gewezen: centrale verwarming met een warmtepomp is een systeem dat het huis verwarmt met behulp van relatief lage temperaturen. Dat stelt eisen aan de radiatoren, maar óók aan de leidingen. Voor een warmtepomp is een hoofdleiding van minimaal 28 mm nodig en radiatorleidingen van 22 mm. Een traditionele cv-installatie heeft vaak een hoofdleiding van 22 mm, terwijl de leidingen naar de radiatoren niet dikker zijn dan 15 mm. Wanneer blijkt dat de dikte van uw bestaande cv-leidingen onvoldoende is voor aansluiting op een warmtepomp, kunnen we in sommige gevallen nieuwe leidingen aanbrengen. Is dat niet mogelijk, dan kan ons advies zijn om een deel van het huis op een andere manier te verwarmen, bijvoorbeeld met een kleine elektrische kachel of infraroodpanelen.

Gerelateerd
Active Warmth

Infrarood verwarming

Lees meer

Aanpassingen in de meterkast

Denkt u serieus na over het vervangen van de cv-ketel (en de gaskookplaat), dan is het ook tijd voor een serieus advies. Dat advies zal niet alleen gaan over de warmte in huis. Een goede installateur maakt óók een eerlijke en degelijke berekening van de hoeveelheid stroom die in uw woning nodig is voor een warmtepomp. Wilt u daarnaast zonnepanelen, een zonneboiler en/of een inductiekookplaat installeren, dan heeft ook dat gevolgen voor de hoeveelheid stroom die uw woning uiteindelijk van het elektriciteitsnet vraagt. Als we bij Feenstra zo'n onderzoek doen, kijken we naar uw wensen, naar de mate waarin uw huis geïsoleerd is, naar de bestaande verwarmingsinstallatie én naar de elektrische aansluiting die daar bij hoort. Is het voor uw plannen nodig om een zwaardere elektriciteitsaansluiting te laten installeren, dan vertellen we u precies welke aanpassing er in uw groepenkast nodig is. Vervolgens regelt u zelf met uw netbeheerder hoe en wanneer u een zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet krijgt. 

Vraag dóór over de warmtepomp

Bent u enthousiast over het vooruitzicht om in uw huis de hr-ketel te vervangen door een warmtepomp? Dat enthousiasme delen we. Maar zorg er wél voor dat u een helder antwoord krijgt op álle vragen die bij de warmtepomp gesteld moeten worden. Die vragen kunt u stellen aan uw installateur (of dat nu Feenstra is of een ander bedrijf):

 • Houdt mijn huis voldoende warmte vast voor een (hybride of all-electric) warmtepomp?
 • Is het afgiftesysteem (dat zijn de radiatoren en de vloerverwarming) in mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
 • Zijn de leidingen in mijn huis dik genoeg voor een warmtepomp?
 • Is mijn aansluiting op het elektriciteitsnet zwaar genoeg voor de nieuwe apparatuur?

Maar ook aan uw gemeente:

 • Welke subsidiemogelijkheden zijn er?
 • Zijn er plannen om in mijn wijk een warmtenet aan te leggen? (In dat geval is het niet verstandig om nu te investeren in een warmtepomp.)

En aan uw bank:

 • Kom ik in aanmerking voor een gunstige financiering als ik mijn huis duurzamer maak?
Gerelateerd
Duurzaam investeren

Cv-ketel kopen of duurzamer investeren?

Lees meer

Grotendeels van het gas af, dat kan vaak wél!

Is uw huis (nog) niet geschikt voor een warmtepomp, dan is daar in veel gevallen iets aan te doen. Door de isolatiewaarde te verbeteren, is het in veel bestaande woningen mogelijk om de stap te maken naar een huis dat wél genoeg warmte vasthoudt om een hybride warmtepomp te installeren. De maatregelen die daarvoor nodig zijn, kosten geld, maar vaak gaat het om een investering die niet onoverkomelijk is. (Zeker als u in aanmerking komt voor een voordelige financiering.) Daarmee wordt uw huis niet alleen een stuk klimaatvriendelijker, uw energierekening wordt er ook een stuk aantrekkelijker van. Deze en veel andere maatregelen die uw huis energiezuiniger maken, kunt u snel nemen. U krijgt er geen spijt van.

Subsidies voor duurzaam wonen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Marja Boerke 4 maanden geleden

  Gravatar for Marja Boerke

  Ik lees niets over het geluid waar men het steeds over heeft dat de warmtepomp maakt.
  Ik moet er niet aan denken dat we steeds gebrom of wat ook maar horen in huis.
  En wil mijn buren er ook niet mee belasten.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Karel de Krijger 6 maanden geleden

  Gravatar for Karel de Krijger

  Graag ontvang ik advies over een hybride warmtepomp

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ed 21 maanden geleden

  Gravatar for Ed

  In het klimaatakkoord wordt aandacht gegeven aan de energiezuinige afstelling van cv-installaties. Tijdens de aflevering van Radar op maandag 16 september 2019 werden isoleren en waterzijdig inregelen benoemd als "verstandige" eerste stappen om het energieverbruik te verlagen. Volgens deskundigen kan met een waterzijdig ingeregelde cv-installatie het energieverbruik behoorlijk omlaag gaan en is de installatie beter voorbereid op bijvoorbeeld warmtepompen. Ik lees hierover niets in uw artikel, kan Feenstra ook mijn installatie waterzijdig inregelen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Ed 21 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Ed,

   Bedankt voor uw reactie. Op dit moment bieden wij het waterzijdig inregelen van de installatie niet als los product aan. Dit is alleen mogelijk in combinatie met het aanschaffen van een nieuwe cv ketel. Via de volgende link vindt u meer informatie over het waterzijdig inregelen van de installatie: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/uw-cv-installatie-uit-balans-hier-de-oplossing

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Teun 21 maanden geleden

  Gravatar for Teun

  U heeft gelijk als u zegt dat een huis vaak wel van het gas af kan. Maar, wat als je een huis hebt dat luchtverwarmd wordt, dus geen radiatoren of vloerverwarming heeft? Dan wordt van het gas af gaan heel duur. Welke oplossing geeft Feenstra in dat geval? En wat als je geen geld hebt om in dat geval van het gas af te gaan?


  Een ander probleem waar nog niet over gesproken wordt, is dat als de huizen beter geïsoleerd zijn, de zomers binnenshuis steeds warmer worden. Het isolatiemateriaal houdt bij hoge temperaturen de warmte ook langer vast. In het geval de warme periode zo lang is dat het huis door en door warm wordt, duurt het ellendig lang voor je van die warmte weer af bent. Dan moet je apparatuur hebben die koelt. Weer een duur apparaat erbij dat energie en onderhoud nodig heeft. Wat is 'de Feenstra-oplossing' voor de 'arme' huiseigenaar?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Teun 21 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Teun,

   Voor woningen die zijn voorzien van luchtverwarming zijn er ook oplossingen omtrent warmtepompen. Wij adviseren om dit met een gespecialiseerde installateur te bespreken. Leveranciers van luchtverwarmingssystemen hebben systemen waar warmtepomptechnologie wordt gebruikt.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Eveline 21 maanden geleden

  Gravatar for Eveline

  Ik heb een rijtjeswoning uit 1999 en heb twee jaar geleden naast mijn cv-ketel een hybride warmtepomp laten plaatsen. Scheelt inderdaad aanzienlijk in gasverbruik. Stroomverbruik zit nu op ca 2800 kwh per jaar wat deels wordt gedekt door 8 zonnepanelen. Ik heb niet extra geïsoleerd en mijn huis wordt gewoon verwarmd door de radiatoren die vanaf de bouw in de woning zitten. Werkt prima. Als mijn gemeente/netbeheerder de gasleidingen behoudt en ik groen gas geleverd krijg dan ben ik voor een geringe investering geheel CO2-neutraal vwb mijn energieverbruik (mede omdat ik groene stroom en groen gas afneem van Van de Bron). Let wel: het is mooi al die warmtepompen, maar als de stroom uit kolencentrales komt dan is hier niks CO2-neutraals aan. Je bent dan misschien wel van het gas af, maar stoot meer CO2 uit dan daarvoor (want kolen levert 2 x zoveel CO2 op tov aardgas). Plus dat je mogelijk een enorme investering hebt moeten doen in isolatie

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Paul Reus 21 maanden geleden

  Gravatar for Paul Reus

  Beste lezers.
  Wellicht is overstappen op een elektrische boiler ipv warmtepomp (milieurisico, herrie, stroomverbruik) een beter alternatief voor gasloos verwarmen.

  Groet
  Paul Reus

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Arie Hulshof 21 maanden geleden

  Gravatar for Arie Hulshof

  De dikte van de leidingen naar radiatoren voor een warmtepomp moeten 22 mm zijn.
  Dit is het eerste wat ik hoor!
  We hebben een huis gebouwd in 2010 alle leidingen naar de radiatoren liggen door de vloer en kunnen dus niet vervangen worden en zijn 15 mm dik.. Ik dacht dit "normale"leidingen waren.
  Wat te doen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Arie Hulshof 21 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Hulshof,

   Het is erg lastig om op afstand een oordeel hierover te vormen. Mocht u interesse hebben in vrijblijvend advies, dan ontvangen wij graag uw contactgegevens middels een e-mail. U kunt mailen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Rob Bot Arie Hulshof 21 maanden geleden

   Gravatar for Rob Bot

   Niet perse nodig hoor. 28mm van de WP naar de binnen unit (Nibe VVM320) vandaar uit via de bestaande 22mm leidingen naar de verdieping verdelers en daarvan uit met 15mm (ook bestaande) naar de radiatoren (in de vloer). Radiatoren dienen wel lage temperatuur types te zijn met eventueel booster ventilator. Ik heb op deze manier een Nibe F2120-12 in mijn woning (vrijstaand-170m2-2004) draaien (op dak garage) en kan je melden het werkt perfect en niet onbelangrijk de Nibe F2120 is echt muis stil, de stilste WP die er bestaat, ok mss niet de goedkoopste maar wel de beste! Uiteraard kunnen er verschillen zijn per woning! Deskundig advies blijft een must!

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ton van de Graaf 21 maanden geleden

  Gravatar for Ton van de Graaf

  dat klinkt leuk allemaal maar mijn huis komt uit 1929 zit nu wel hr plus glas in houten wanden erin was enkel steen vloer zelf gedaan net als dak maar op deze manier kan ik het wel laten slopen net zit je vrij veel aan het huis gedaan kan je weer beginnen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • H de koster 21 maanden geleden

  Gravatar for H de koster

  De overheid wil wel van het gas af ,maar wij hebben een huis appartement gekocht in 2018 en die zijn klaar 2de 3de kwartaal 2020 en daar komen gewoon gas gestookte ketels en dát mag wel .

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ruud Luttmer 21 maanden geleden

  Gravatar for Ruud Luttmer

  Ik wacht liever op de thermisch-acoestische warmtepomp! Jammer dat jullie dit advies niet ook geven! Dit is zeer veelbelovend en komt in 2020 eraan!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.