• Zon - PV

Huurders Actium genieten van de zon

2.000 woningen zonnepanelen

Opdrachtgever: Actium woningbouwcorporatie Actium woningbouwcorporatie

Na de fusie met SWA in 2008 is woningbouwcorporatie Actium met 16.000 woningen één van de grotere corporaties in Drenthe. Actium verhuurt woningen in een gebied dat zich uitstrekt van Zuidoost Friesland tot Drenthe.

Doel: vóór 2020 gemiddeld energielabel B

Sinds 2013 heeft Actium een nieuwe koers ingezet en vorig jaar heeft de woningbouwcorporatie besloten flink te gaan investeren in het energiezuinig maken van haar woningen. Actium heeft zichzelf tot doel gesteld om vóór 2020 voor al haar huurwoningen gemiddeld een energielabel B te hebben. Hiervoor worden verscheidene huurwoningen van Actium voorzien van zonnepanelen. Naast het plaatsen van zonnepanelen gaat Actium ook andere besparende maatregelen nemen, denk hierbij aan isolatie of dubbelglas. De kosten van al deze maatregelen worden niet doorberekend aan de huurder. Zo draagt Actium bij aan verlaging van de woonlasten, toename van het wooncomfort en heeft zij ook oog voor het milieu.

"Uitgangspunten bij de selectie waren: capaciteit en ervaren medewerkers, ervaring in grote zonprojecten, financieel gezond, juiste prijs/kwaliteit en bereid tot samenwerking met de geselecteerde bedrijven met betrekking tot uitvoering en het gebruik van materiaal. Onze jarenlange goede relatie op alle disciplines en een separate afdeling Zon (we doen het er niet even bij) was voor Actium de doorslag om Feenstra te selecteren voor dit project."
Harry Slump, commercieel manager Feenstra regio Noord

Zonne-energie zakelijke markt


De installatiewerkzaamheden van de zonnepanelen gunde Actium aan drie partijen. Ondanks dat er drie verschillende partijen aan dezelfde opdracht werken, wilde Actium één werkwijze hanteren. 
Een zonnepaneel in Assen moet op dezelfde wijze geplaatst worden als in Oosterwolde. Ook moest per straat en wijk zoveel mogelijk hetzelfde bedrijf ingezet worden. Dit in verband met de uitstraling en zichtbaarheid van de drie uitvoerende bedrijven.

De uitvoering

Voordat de zonnepanelen geplaatst worden, ontvangen bewoners een brief met informatie van Actium. Daarna worden de bewoners aangeschreven door een van de uitvoerende partijen, waaronder Feenstra, voor het maken van een afspraak. Het voorwerk wordt gedaan door een elektricien. Hij/zij plaatst de omvormer (meestal op zolder), past de meterkast aan en plaatst de verdere bekabeling. Daarna komt de dakploeg, zij plaatst de zonnepanelen op het dak.

Doordat al het voorwerk al gedaan is, kan een geheel blok in één keer voorzien worden van zonnepanelen. Bewoners hoeven hiervoor niet eens thuis te zijn. Als de werkzaamheden klaar zijn komt de uitvoerder/elektricien de installatie inbedrijfstellen en opleveren.

We zijn er trots op dat we in de afgelopen jaren maar liefst 30.000 zonnepanelen hebben laten leggen op onze huurwoningen.

Als één van de weinige corporaties in Nederland, lukt het ons om dit kosteloos te doen voor onze huurders. Zo draagt onze verduurzaming ook bij aan een verlaging van de woonlasten voor onze klanten.
Manager Vastgoed Actium

Projectleider

Harry Slump

Meer informatie of een oriënterend gesprek? Ik informeer u graag over de diensten van Feenstra.

06 - 20 39 42 99

Kenmerken project

  • Werk: 8.000 PV panelen
  • Plaats/regio: Assen
  • Startdatum: januari 2016
  • Einddatum: januari 2026
  • Opdrachtgever: Actium woningbouwcorporatie
  • Aantal woningen/eenheden: 8.000
  • Provincie: Groningen

Samenwerkingen