• Stadsverwarming
  • Nul op de meter

Bebouw Midreth Agaatlaan

eerste NOM hoogbouwflat in NL

Opdrachtgever: Woningcorporatie Portaal Leiden Woningcorporatie Portaal Leiden

Mei van dit jaar start het renoveren van 226 sociale huur flats aan de Agaatlaan in Leiden naar nul-op de-meter met duurzame warmte. In Nederland is dit de eerste hoogbouwflat waar wordt gekozen voor deze duurzame oplossing.

Het energielabel maakt een grote sprong naar minimaal A+

Het flatgebouw uit de jaren ‘70 gaat zelf energie opwekken. De woningen behouden hun aansluiting op het warmtenet. Zij krijgen CO2-vrije warmte van energieleverancier Nuon, die gebruik maakt van de restwarmte uit de industrie. Tegen de bestaande gevels van het flatgebouw komen nieuwe isolerende gevels en op het geïsoleerde dak worden zonnepanelen geplaatst. Iedere woning krijgt eigen zonnepanelen, die over een jaar gezien net zoveel elektriciteit opwekken als een gemiddeld huishouden per jaar verbruikt. Ook neemt Portaal in de woningen isolerende maatregelen en vervangt alle gevelkozijnen. Door deze maatregelen en het gebruik van zuinige installaties voldoen de woningen na de renovatie aan de eisen van nul-op-de-meter.

Met deze duurzame renovatie zorgen we voor goed geïsoleerde woningen en flatgebouw waardoor de woonlasten voor onze huurders stabiel blijven. Daarbij komt dat, door goed te isoleren, we de CO2 uitstoot verminderen. Dat past ook bij onze duurzaamheidsambitie. Vanaf 2050 moeten alle woningen CO2 neutraal zijn.
Jet Bicker Caarten, Manager Volkshuisvesting  van Portaal in Leiden


Renovatie in bewoonde staat

De bewoners vroegen in de gesprekken met de woningcorporatie en de aannemer aandacht voor vocht, tocht en (inbraak)veiligheid. Deze punten zijn meegenomen in het renovatieplan, dat de bewoners straks een comfortabele en energiezuinige woning geeft. Portaal voert de renovatie in bewoonde staat uit. De renovatie neemt circa anderhalf tot twee jaar in beslag. Het duurt nog wel even voordat de bewoners echt kunnen genieten van hun gerenoveerde woning.

Projectleider

Vincent Stuip

Feenstra biedt tal van mogelijkheden voor een gezonde en veilige woning; samen komen we tot de invulling die het beste aansluit bij uw huurders of bij u zelf als consument!

06 - 42311812

Kenmerken project

  • Werk: Renovatieproject stadsverwarming
  • Plaats/regio: Leiden
  • Startdatum: november 2019
  • Einddatum: januari 2021
  • Opdrachtgever: Woningcorporatie Portaal Leiden
  • Aantal woningen/eenheden: 226
  • Provincie: Zuid-holland

Samenwerkingen