• Nul op de meter
  • Monitoring
  • Warmtepomp

NOM woningen Farsum

Bestaande bouw wordt all-electric

Opdrachtgever: Woningstichting Acantus Woningstichting Acantus

cantus is een woningcorporatie met een woningbezit van ongeveer 13.000 huurwoningen in Noordoost- en Oost-Groningen. Feenstra heeft in een verregaande samenwerking met Friso, 23 zeer duurzame woningen gerealiseerd.

Huurwoningen aardbevingsbestendig

In het aardbevingsgebied in Groningen zijn in opdracht van Centrum Veilig Wonen bestaande huurwoningen van Acantus aardbevingsbestendig gemaakt. De bestaande buitenschil is verwijderd en zijn goed geïsoleerde aardbevingsbestendige nieuwe gevels geplaatst. Tevens zijn de woningen voorzien van een nieuw geïsoleerd dak en is er veel aandacht besteed aan naad- en kier afdichting zodat er een zeer goed geïsoleerde woning is ontstaan, met een laag energieverbruik.

Inzet van bestaande en nieuwe installatie
Om de woningen van de juiste duurzame installaties te voorzien is enerzijds gebruik gemaakt van de al aanwezige installaties zoals elektra, water en riolering. Anderzijds zijn de woningen voorzien van een nieuwe installatie voor het verwarmen en ventileren van de woning.

Voor de opwekking van benodigde warmte in de woning is gebruikgemaakt van een lucht/water warmtepomp van het fabricaat Mitsubishi (Ecodan). Voor het afgeven van deze warmte in de verblijfsruimten van de woning zijn de bestaande radiatoren in de woning grotendeels gehandhaafd. Voor het warmtapwater heeft het systeem een voorraad boiler welke ook door het warmtepompsysteem wordt opgewarmd. De hoofdonderdelen van het warmtepompsysteem zijn opgesteld in de nieuw geplaatste berging van de woning.

23NOM Farsum23NOM Farsum1

 

 

 

 

 

 

 


Om een gezond binnenklimaat te kunnen realiseren zijn de woningen uitgevoerd met balans ventilatie. Ook de WTW ventilatie unit is geplaatst in de buitenberging, zodat alle techniek overzichtelijk bij elkaar staat.

Het dak is door Friso volledig voorzien van PV panelen om uiteindelijk d.m.v. zonlicht het energieverbruik van de woning op te wekken. Om dit te kunnen monitoren zijn diverse meters aangebracht voor zowel het verbruik als wat er opgewekt wordt, die op afstand uit leesbaar zijn zodat ook de bewoner inzicht heeft in zijn of haar verbruik.

Projectleider

Harry Slump

Meer informatie of een oriënterend gesprek? Ik informeer u graag over de diensten van Feenstra.

06 - 20 39 42 99

Kenmerken project

  • Werk: 23 NOM woningen
  • Plaats/regio: Farsum, Delfzijl en Holwierde
  • Startdatum: januari 2016
  • Einddatum: juli 2016
  • Opdrachtgever: Woningstichting Acantus
  • Aantal woningen/eenheden: 23
  • Provincie: Groningen

Samenwerkingen