• Nul op de meter
  • Monitoring
  • Warmtepomp

NOM woningen Loppersum

Bestaande bouw wordt all-electric

Opdrachtgever: Woningstichting Wierden en Borgen Woningstichting Wierden en Borgen

In het aardbevingsgebied in Groningen worden in opdracht van Centrum Veilig Wonen bestaande huurwoningen van Wierden en Borgen aardbevingsbestendig gemaakt.

24 zeer duurzame woningen gerealiseerd

De bestaande buitenschil is verwijderd en zijn goed geïsoleerde aardbevingsbestendige nieuwe gevels geplaatst. Tevens zijn de woningen voorzien van een nieuw geïsoleerd dak en is er veel aandacht besteed aan naad en kier afdichting zodat er een zeer goed geïsoleerde woning is ontstaan, met een laag energie verbruik.

Om de woningen van de juiste duurzame installaties te voorzien is enerzijds gebruikgemaakt van de al aanwezige installaties zoals elektra, water en riolering. En zijn de woningen voorzien van een nieuwe installatie voor het verwarmen en ventileren van de woning. Voor de opwekking van benodigde warmte in de woning is gebruikgemaakt van een lucht/water warmtepomp van het fabricaat AWB Genia air. Voor het afgeven van deze warmte in de verblijfsruimten van de woning zijn de bestaande radiatoren in de woning grotendeels gehandhaafd. Voor het warmtapwater heeft het systeem een voorraad boiler welke volledig door het warmtepompsysteem wordt opgewarmd.

24NOM Loppersum1   


De hoofdonderdelen van het warmtepompsysteem zijn opgesteld op de zolder, het buitendeel van de lucht/water warmtepomp staat met een geluidwerende omkasting op de buiten berging. Om een gezond binnenklimaat te kunnen realiseren zijn de woningen uitgevoerd met balans ventilatie. Ook de WTW ventilatie unit is geplaatst in de buitenberging zodat alle techniek overzichtelijk bij elkaar staat.

Het dak is door Bouwborg volledig voorzien van PV panelen om uiteindelijk d.m.v. zonlicht het energieverbruik van de woning op te wekken. Om dit te kunnen monitoren zijn diverse meters aangebracht voor zowel het verbruik als wat er opgewekt wordt, die op afstand uit leesbaar zijn zodat ook de bewoner inzicht heeft in zijn of haar verbruik. Fabricaat TMX. Via mijn energiebundel.nl is alles via een app te benaderen.

Projectleider

Harry Slump

Meer informatie of een oriënterend gesprek? Ik informeer u graag over de diensten van Feenstra.

06 - 20 39 42 99

Kenmerken project

  • Werk: 24 NOM woningen
  • Plaats/regio: Loppersum
  • Startdatum: januari 2018
  • Einddatum: november 2018
  • Opdrachtgever: Woningstichting Wierden en Borgen
  • Aantal woningen/eenheden: 24
  • Provincie: Groningen

Samenwerkingen