Zonnepanelen kosten en opbrengsten

Wat kosten zonnepanelen en hoe bepaalt u of dit een goede prijs is? We leggen uit over de prijs van het paneel en de andere kosten waar u rekening mee moet houden. Op die manier past het systeem perfect bij uw woning en maakt u daarmee een mooi rendement. Dit garandeert een korte terugverdientijd, om een uitstekende investering te doen.

Zonnepanelen adviestool

zonnepanelen kosten

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld en op welk rendement kunt u rekenen? Inclusief de omvormer en installatie betaalt u zo’n €4.000 - €6.000 voor 10 zonnepanelen. En heeft u meer ruimte op het dak, bijvoorbeeld voor zo’n 20 panelen? Houd dan rekening met €8.000 - €10.000 aan kosten. 

Tegenover die investering staan natuurlijk opbrengsten. Met 10 panelen op het dak bespaart u zo’n €500 tot €550 per jaar aan elektriciteitskosten. Een systeem met 20 panelen is zelfs goed voor een besparing van €900 tot €1.000 per jaar

Tip

Benieuwd hoeveel pv-panelen u het best kunt laten plaatsen? Ga uit van de ruimte op het dak en het gemiddelde energieverbruik van uw huishouden. Een 2-persoonshuishouden verbruikt bijvoorbeeld gemiddeld 3.400 Kilowattuur (kWh) per jaar. Een huishouden met 4 personen verbruikt zo’n 4.600 kWh per jaar. Er zijn 20 tot 25 zonnepanelen nodig om dat verbruik op te wekken.

Waarop letten voor een goede prijs?

Benieuwd hoe u de beste zonnepanelen prijs betaalt? Let daarvoor goed op de volgende eigenschappen:

 1. Type zonnepanelen
 2. Vermogen van de panelen
 3. Omvormer bij het systeem
 4. Kosten van de installatie

Kosten zonnepanelen

1. Type zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen hangen sterk af van het type dat u kiest. Grofweg heeft u de keuze uit 3 soorten:

 • Monokristallijn panelen. Zonnepanelen met het hoogste rendement, dankzij de hoogwaardige zonnecellen en optimale plaatsing daarvan op het paneel. Ook de zonnepanelen met de hogere prijzen, al nemen de verschillen met polykristallijn af.
 • Polykristallijn panelen. (Iets) goedkopere panelen, met een wat lager rendement. De andere plaatsing van de zonnepanelen maakt ze makkelijker om te produceren. Een interessant alternatief als monokristallijn panelen te duur blijken.
 • Dunne film panelen. Op het moment nog minder populair, omdat het rendement lager is dan bij de andere soorten. Hier staat een lagere aanschafprijs tegenover, als goedkope keuze voor zonnepanelen.

2. Vermogen van de panelen

Minstens zo belangrijk is het (piek)vermogen van de zonnepanelen. Populair zijn panelen met een piekvermogen van 250 of 300 Wp (Wattpiek). Een zonnepaneel met een hoger vermogen kan meer elektriciteit opwekken. U betaalt een hogere prijs, voor een paneel dat meer opwekt en de investering daardoor uiteindelijk terugverdient.

Let op: het piekvermogen van een zonnepaneel wordt berekend in de ideale omstandigheden. Het gaat om een temperatuur van 25 graden Celsius met een lichtinval van 1.000 Watt per vierkante meter (m2). In de praktijk zullen panelen doorgaans minder opwekken dan het opgegeven piekvermogen.

Weinig ruimte op het dak beschikbaar, maar wel veel elektriciteit opwekken? Kies zonnepanelen met een hoog piekvermogen, ondanks de hogere prijs. U kunt daarmee efficiënter zonnestroom opwekken.

3. Omvormer bij het systeem

De zonnepanelen zetten zonlicht om naar elektrisch vermogen. Ze wekken gelijkstroom op, waardoor onze apparaten en het stroomnet helaas niet geschikt zijn. Om er gebruik van te maken heeft u een omvormer nodig.

De omvormer zet het vermogen om naar stroom die u thuis kunt gebruiken. Zorg ervoor dat de omvormer voldoende capaciteit heeft voor het maximale piekvermogen van de zonnepanelen. Op die manier kan de omvormer zoveel mogelijk opgewekt vermogen omzetten naar bruikbare stroom.

Let op: Zonnepanelen gaan makkelijk 25 jaar of langer mee. Een goede omvormer gaat 10 tot 12 jaar mee. Houd er rekening mee dat u die minstens 1x tijdens de levensduur van de panelen moet vervangen.

4. Kosten van de installatie

Naast de kosten voor zonnepanelen betaalt u een prijs voor de installatie daarvan. Wij brengen u graag een complete offerte uit, waarin die kosten natuurlijk al zijn meegenomen. Dat neemt niet weg dat het plaatsen van de panelen niet gratis is.

Vakkundige monteurs installeren de zonnepanelen op de juiste manier. Ze zorgen voor een voorzichtig en veilig transport naar uw huis en naar de uiteindelijke locatie op het dak. Ze zullen de panelen degelijk bevestigen en op de juiste manier installeren. Dat garandeert de maximale opbrengst van de panelen.

Goede installatie voorkomt onnodige schade of defecten aan de panelen, net als een lagere opbrengst. Houd er rekening mee dat de installatie zo’n 20% van het totaalbedrag zal zijn. Uiteindelijk is het een investering in goede kwaliteit van het systeem, dat het rendement en de terugverdientijd ten goede zal komen.

Zonnepanelen prijs: wat zijn de kosten?

Benieuwd naar de zonnepanelen prijs waar u rekening mee moet houden? Het is helaas lastig om op voorhand aan te geven wat de kosten precies zullen zijn. Dit hangt af van het type panelen, van het aantal panelen en het vermogen daarvan. Bovendien verschillen de prijzen van omvormers en komen daar de kosten van de installatie nog bij. Een goed systeem vraagt om een offerte op maat, waarbij we nauwkeurig kijken naar uw woning en de mogelijkheden. We bespreken uw wensen en voorkeuren, aan de hand waarvan we laten zien wat de kosten zijn.

Ontdek op die manier wat zonnepanelen kosten als u kiest voor de beste kwaliteit en een vakkundige installatie. We brengen u graag een vrijblijvende offerte uit, waarmee u precies weet waar u aan toe bent. Onze adviseurs denken graag met u mee en laten u op basis van de diverse prijzen zien wat de totale kosten zijn. En binnen welke termijn u de investering terugverdient, omdat de energierekening flink omlaag kan.

Online advies 

Onze certificeringen voor zonne-energie

 • Zonnekeur Feenstra
 • VCA veiligheids checklist aannemers
 • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
 • Install Q