2018: het jaar van de warmtepomp?

Aardgasloos wonen steeds populairder

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Sanne
  Sanne 4 jaren geleden

  2018 is zeker het jaar van de warmtepomp. En dat is zeker weten goed nieuws. Dit soort kleine inspanningen zorgen voor een groot, positief, resultaat...

 • Gravatar for Hein Gootzen
  Hein Gootzen 4 jaren geleden

  Waarom overdreven artikelen en nergens een kostenplaatje??

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Hein Gootzen 4 jaren geleden

   Beste meneer Gootzen,

   Dank voor uw reactie. Jammer dat u aangeeft onze artikelen overdreven te vinden. Wellicht kunt u aangeven wat de reden daarvan is? Daar leren wij immers van.

   Wat de kosten van de energietransitie per woning betreft: het is best lastig daar een unaniem antwoord op te geven. Voor elk huishouden zal dit weer anders zijn. Is uw woning bijvoorbeeld al goed geïsoleerd, welk energielabel heeft uw woning op dit moment, heeft u misschien al zonnepanelen, staat uw woning vrijstaand of woont u in een appartementencomplex, heeft u vloerverwarming of niet? Allemaal zaken die van belang zijn voor de stappen die u nog kunt nemen.

   In een van de komende nieuwsbrieven van ons zullen wij echter wat meer op de kosten ingaan.
   Mocht u heel specifiek willen weten wat u zelf voor uw woning kunt doen, dan kunt u uiteraard altijd een afspraak maken met een van onze adviseurs. U kunt dan een e-mail sturen naar [email protected] met al uw contactgegevens.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Coen
  Coen 4 jaren geleden

  Er zijn duizend en één alternatieven om groene energie te produceren. We hadden al decennia lang energieneutraal kunnen zijn. Dat de Nederlandse regering hier niet op inspringt zal te maken hebben met de sterke lobby van de energiereuzen die het beleid op de Nederlandse energiemarkt bepaald.Want u betaald. Als u buiten de nederlandse regels om uw eigen zonneenergie gecombineerd met een windmolen aanlegt scheelt dat u vele duizenden euros aan energiekosten op een termijn van 15 jaar. 10% groenestroom wat geproduceerd word is een lachertje. De uitstoot van broeikasgassen door uw elektrische waterpomp is meer vervuilender dan de gas die u nu verbruikt met uw cv ketel. De waterpomp heeft een schoon effect wanneer er 50% of meer echte groenestroom word geleverd. Ik juig zeker de overstap naar de waterpomp toe in de toekomst wanneer het echt een rendabel effect heeft.

 • Gravatar for Marjolein
  Marjolein 4 jaren geleden

  Ik leer altijd veel van jullie nieuwsbrieven. Dank voor het delen van deze nieuwe inzichten. Groet, Marjolein

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Marjolein 4 jaren geleden

   Beste Marjolein,

   Wat fijn te lezen dat u van onze nieuwsbrieven leert. Houd onze nieuwsbrieven en social media goed in de gaten. Zo bent u altijd up-to-date.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Janny Bergman
  Janny Bergman 4 jaren geleden

  We willen wel, ooit overgaan tot dit systeem, maar ik vind dat de overheid de Groningers meer verschuldigd is dan een subsidie van ongeveer € 1000, 00 . Mijn idee is geef alle Groningers gratis een waterpomp. Zijn ze aan ons verplicht.

  • Gravatar for Jean Paul
   Jean Paul Janny Bergman 4 jaren geleden

   Sorry hoor, maar waarom moet de belastingbetaler dit weer betalen? De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) is daar bakken met geld aan het verdienen. Laat de eigenaar van de NAM, dat is Shell en Exxonmobil eens opdraaien voor de schade die ze aanrichten. De NAM maakt een half miljard netto WINST per jaar. (Zie jaarcijfers op de NAM site)

 • Gravatar for loek
  loek 4 jaren geleden

  En wat als je buren gek zijn op bomen en kort gesteld nogal egoïstisch denken en doen, waardoor zonnepanelen zinloos zijn. Voorts valt het me op dat het woord duurzaam te pas maar vooral te onpas wordt gebruikt in allerlei uitingen.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare loek 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Loek,

   Wij vinden het erg jammer dat het op dit moment niet mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen in verband met de buren. Is het wellicht een idee om met vrienden of kennissen energie te delen. Bekijk de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/powerpeers-krijgen-energie-van-elkaar

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Willem
  Willem 4 jaren geleden

  Leuk, maar als onze regering de salderingsregeling in 2020 versoberd zal zonnepanelen met een warmtepomp geen rendement meer opleveren. Zonne-energie wordt voornamelijk inde zomer opgewekt en dan gebruik je geen verwarming. Je creeert een berg zonne-energie die je niet meer gesaldeerd krijgt. Een hybride warmtepomp werkt alleen als de buitentemperatuur hoger is dan 6 graden. In de winter zalfde warmtepomp weinig bijdragen aan besparing op gas. De beste investeringen zijn goede isolatie. De voorgespiegelde rendementen van zonnepanelen en warmtepompen zijn gebaseerd op de huidige overheidsregelingen en die zien er in 2020 al heelanders uit

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Willem 4 jaren geleden

   Beste Willem,

   Bedankt voor uw bericht.

   Hetgeen wat u heeft geschreven klopt. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de overheid ook na 2020 met passende maatregelen zal komen om bewoners slimme keuzes met betrekking tot de energietransitie te laten maken.

   Een goede isolatie staat inderdaad aan de basis van een duurzaam energiehuishouden. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan nieuwe technieken om ook voor huishoudens beschikbaar te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote batterijen waar wij per huishouden de energie van de zonnepanelen kunnen opslaan tot het moment dat wij deze energie nodig hebben.

   Houd onze nieuwsbrief en website goed in de gaten voor de laatste ontwikkelen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Peter van Lint
  Peter van Lint 4 jaren geleden

  Feenstra heeft mij laten weten alleen een warmtepomp te kunnen installeren als het huis over mechanische ventilatie beschikt. Ik begrijp niet wat de relatie is tussen een warmtepomp en mv. Hiermee verklaart u veel huizen ongeschikt voor een warmtepomp.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Peter van Lint 4 jaren geleden

   Beste heer Van Lint,

   Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Bij de gangbare hybride warmtepomp die momenteel volop in de markt wordt gezet voor bestaande woningen, wordt gebruik gemaakt van de buiten- en/of binnenlucht uit de woning. De energie die uit deze lucht wordt gewonnen wordt dan gebruikt om het huis te verwarmen.

   Het is inderdaad niet zo dat dit alleen maar kan als u een ventilatiesysteem heeft. Een ventilatiesysteem is wel vereist als u een warmtepomp op ventilatielucht overweegt. Deze vervangt dan de ventilatiebox.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Erwin
  Erwin 4 jaren geleden

  Helaas wordt je in Nederland nog steeds gestraft als je zowel een electrische auto als een warmtepomp wil installeren. Met alle verbruikers in huis, zoals over en kookplaat, is het hierdoor nodig een zwaardere hoofdzekering dan 25A te hebben. Dat kost ruim 500 euro per jaar extra voor 35A en zelfs ruim 900 euro voor 50A.
  Daar zal denk ik eerst eens iets aan gedaan moeten worden...

  • Gravatar for Pieter
   Pieter Erwin 4 jaren geleden

   Ik heb een electrische auto, welke straf krijg ik dan?
   Ook heb ik een electrische kookplaat, € 500,- extra heb ik in de laatste 4 jaar nog nooit betaald.

 • Gravatar for Mardin Drenth
  Mardin Drenth 4 jaren geleden

  waarom een electra vretende warmte pomp met laag rendement? en niet wat meer met pellet kachel? is schoon en gasloos, warmte pomp is nog steed met gas?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Mardin Drenth 4 jaren geleden

   Beste heer Drenth,

   U stelt een interessante vraag.
   Alle oplossingen die leiden tot een CO2-neutraal Nederland zijn volop in ontwikkeling. Zo worden rendementen steeds beter.

   Het rendement van warmtepompen is o.a. afhankelijk van hoe en waar de pomp is opgesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de installatie waaraan de warmtepomp gekoppeld is, maar ook bijvoorbeeld aan de woning zelf. In een optimale situatie kunnen er met warmtepompen mooie rendementen worden behaald.

   Ook een pelletketel kan een mooie bijdrage leveren aan het milieu/de energietransitie. Mits ook hier de installatie en de bouwkundige schil goed zijn afgestemd. Op dit moment komen de pellets nog vaak uit Canada en bij de verbranding ervan komt CO2 vrij. Willen wij deze CO2-uitstoot compenseren, dan zullen er ook extra bomen gepland moeten worden. Verder zullen wij er waakzaam op moeten blijven dat een grote vraag aan pellets niet ten koste gaat van onze bossen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Felix van Winkel
   Felix van Winkel Mardin Drenth 4 jaren geleden

   Een pellet kachel is absoluut taboe als het gaat om vermindering van onze CO2-uitstoot! Bomen slaan CO2 op zoals u misschien ook weet. Het bijstoken van onze energiecentrale met pellets is iets dat ook al zeer discutabel wordt geacht: https://www.trouw.nl/opinie/stop-met-bijstook-van-houtpellets~a89a82b8/

  • Gravatar for Marga
   Marga Mardin Drenth 4 jaren geleden

   Eens met Mardin, zo een pomp gehad in het verleden met vloerverwarming wat een Drama, verbruikt op jaarbasis (500 liter water) net zoveel energie als een 2 persoons huishouden dus een verdubbelde energie rekening, plus hoog water verbruik want de techniek liet de pomp nog wel eens in de steek en dan moest je ook nog water bijvullen als je geluk had en als je geen geluk had 3 dubbele energie rekening en niemand kon uitvogelen waaraan het lag, daarbij erbij opgeteld de vloerverwarming die niet volledig bereik had in alle kamers met koude kamers als gevolg wat een drama was dat...ppf, kennis gebrek bij de installateur, bij de energie bedrijven netbeheerder etc .. ik geloof best in duurzaam maar dit wil ik voor geen goud meer!!