Ontwikkelingen zonnepanelen
Vijf vernieuwingen rondom zonnepanelen
Zonnepanelen zien er al heel lang hetzelfde uit. Maar de techniek ervan staat zeker niet stil. Philippe Felleman, innovatiemanager bij Feenstra, praat u bij over de laatste ontwikkelingen.
Het gaat geweldig goed met zonnepanelen in Nederland. In 2017 zijn er 3,1 miljoen zonnepanelen bijgeplaatst. Het opgestelde zonnevermogen groeide daardoor met meer dan zestig procent. Net iets minder dan de helft van die nieuwe panelen is aangeschaft door particulieren.
Ook in 2018 blijft zonne-energie ‘hot’. We verwachten dat de vraag naar zonnepanelen zal aanhouden, ondanks de aankondiging dat de salderingsregeling in 2020 gaat veranderen. Zonne-energie blijft populair dankzij de aantrekkelijke prijs van zonnepanelen en zekerheid over het rendement.
Dit zijn volgens Feenstra de actuele ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen. De eerste vier van deze ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen. Zodra ze klaar zijn voor de markt, zullen we zeker overwegen om ze aan te bieden.
1. Zonnecellen in glas
Uit Amerika komt een nieuw soort zonnepaneel overwaaien: het zonneraam. Dat is een normaal uitziend raam van glas, met daarin een zonnepaneel. De zonnecellen zitten alleen aan de rand van het glas. Op het hele glas ligt een verflaag van organische moleculen die het licht opnemen en doorsturen naar de rand van het raam. Het resultaat is een zonnepaneel dat tot tien keer efficiënter is dan conventionele manieren om zonlicht om te zetten in energie. Deze innovatie is niet alleen heel onopvallend, maar wordt vermoedelijk ook erg betaalbaar. Er zijn namelijk maar relatief weinig zonnecellen voor nodig.
2. Flexibele zonnepanelen
Naast de bekende zonnepanelen die op daken worden geplaatst, zijn er nu ook flexibele zonnepanelen. Deze flexibele zonnepanelen zijn oprolbaar, licht van gewicht en geschikt voor talloze toepassingen. Qua efficiëntie loopt het flexibele zonnepaneel nog wat achter op het traditionele zonnepaneel, maar het flexibele zonnepaneel biedt daarentegen veel praktische voordelen, waardoor het in bepaalde situaties een perfecte uitkomst kan zijn. Zo zijn oprolbare zonnepanelen dankzij hun lichte, sterke en buigzame eigenschappen perfect voor situaties waarin traditionele zonnepanelen geen optie zijn, zoals op de boot, caravan, camper of auto.
3. Dubbelzijdige zonnepanelen
Waarom genoegen nemen met éénzijdige zonnepanelen als je ook dubbelzijdig energie kunt opwekken? Op diverse plekken worden al dubbelzijdige zonnepanelen toegepast, en dat levert veel extra opbrengst op. De plaatsing ervan is een stuk flexibeler. En als ze recht overeind staan, kunnen ze bijvoorbeeld ook goed dienen als geluidsscherm langs de snelweg.
4. Integratie in het dak
We kennen al zonnepanelen die helemaal samenvallen met het dak. Een nieuwe ontwikkeling is de onzichtbare zonnecollector die ónder de dakpannen schuilgaat. Dit is een innovatie van de Limburgse startup Q-Roof. Deze collectoren vangen de warmte van de zon op via de dakpannen. In tegenstelling tot pv-zonnepanelen worden zonnecollectoren gebruikt voor het verwarmen van water en om elektriciteit op te wekken.
5. Energie opslaan – thuis of in de buurt
Wie zonnepanelen heeft, levert het teveel aan opgewekte energie terug aan het elektriciteitsnet, tegen een vergoeding. De overheid wil echter van dit ‘salderen’ af. Dan zullen de eigen accu’s in woningen waarschijnlijk enorm toenemen. Daarin sla je opgewekte energie op, om die te kunnen gebruiken als de zon niet schijnt.
In Utrecht experimenteert een lokaal initiatief met energieopslag op wijkniveau: LomboXnet. Via elektrische auto’s en accu’s wordt op buurtniveau energie opgeslagen, uitgewisseld en benut. Deze ontwikkeling kan op termijn ook op grote schaal heel succesvol zijn.