Monteur Rien leert twee lessen

Doorgaan tot het gaatje

Soms zijn er van die dagen. Dan lijkt álles tegen te zitten. Zoals op een koude dag in januari, toen ik weer eens twee lessen leerde. De datum beloofde al weinig goeds: het was vrijdag de dertiende.

Les 1: Van je vrienden moet je ’t hebben

In de loop van de ochtend trof ik een waterlekkage aan in een complex van zo’n 60 woningen in Leiden. De bewoners: ouderen en gehandicapten. Gemiddelde leeftijd: 92 jaar. Niet het soort mensen dat je graag in de kou laat zitten. Dus snel oplossen dat probleem. Samen met drie collega’s dook ik elke woning, berging en kruipruimte in. Het was vier uur later toen we eindelijk de boosdoener vonden. Maar toen begon de échte uitdaging pas. Want de lekkage zat weggewerkt in een betonnen bak. We konden er niet bij.

Meteen belden we de Technische Unie om materialen te bestellen: met spoed graag! Een koerier racete ze van het centraal magazijn naar ons. We konden een grondwerkbedrijf overtuigen om nog met een kraan naar ons toe te komen. En twee Feenstra-maatjes schoten ons ook te hulp. Hun werkdag zat er eigenlijk al op, maar ze kwamen linea recta naar Leiden om te helpen en extra spullen te brengen. Helden!

Les 2: Geef nooit op

Om 19.00 uur konden we beginnen met graven. Vol goede moed. Lampjes erbij, want het was intussen donker. En het werd natuurlijk hoog tijd voor een nieuw probleem: door een gasleiding konden we de betonnen bak niet zomaar openen. Opgeven dan maar? Dat nooit! Er waren 20 woningen die afgesloten waren van warmte. Dat moést opgelost worden.

Via de woningstichting regelden we een haakse slijper en maakten daarmee de kapotte leiding bereikbaar. Om vervolgens tegen alweer een nieuw probleem aan te lopen: de waterleiding had een ongebruikelijke diameter, waardoor een normale reparatie onmogelijk was. Zou het dan tóch nog mislukken? Gelukkig toverde een collega uit zijn Feenstra-bus nog een extra pijp en lasgereedschap tevoorschijn. Daarmee konden we de leiding eindelijk repareren. Ik keek op de klok: 23:30 uur. Maar de bewoners hadden weer stromend water en een warm huis.

Eigenlijk, nu ik erover nadenk, was er nog een derde les. Dat je er erg gelukkig van kunt worden om een probleem op te lossen en anderen uit de brand te helpen. Mijn weekend begon een stuk later dan gepland, maar het extra werk was ruimschoots de moeite waard.

Rien Tollenaar

Meer van Rien Tollenaar

— Monteur

Rien Tollenaar werkt al sinds 1980 bij Feenstra in verschillende rollen. Momenteel is Rien actief binnen de utiliteitsbouw. Als gedreven vakman laat hij elke week in Zuid-Holland soms honderden bewoners per week tevreden achter. In zijn vrije tijd mag Rien graag tennissen en motorrijden. Hij is inmiddels bijna 35 jaar getrouwd met Elly en heeft drie grote kinderen. 

Rien Tollenaar

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Elly Tollenaar 3 jaren geleden

  Gravatar for Elly Tollenaar

  Rien wat ben je toch een kanjer xx

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Elly Tollenaar 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste mevrouw Tollenaar,
   Feenstra is trots op al haar monteurs. Wij zullen ervoor zorgdragen dat de kusjes bij onze Rien terechtkomen. Echter zal hij deze waarschijnlijk eerder van u persoonlijk hebben ontvangen.
   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.