Met zonne-energie geld besparen

Geld verdienen met duurzame energie: tot €850 per jaar met zonnepanelen

  • 01/03/2019 4:28pm
  • 0
  • 3 min.
  • Feenstra nieuwsredactie

De prijs van zonnepanelen daalt, terwijl ze aan de andere kant steeds meer energie opwekken. De panelen van nu werken efficiënter dan die van een paar jaar geleden, waardoor duurzame energie veel geld op kan leveren. Een complete set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4800 tot €6200. Dat is inclusief de omvormer, de btw en ook de installatie. Die btw kunt u terugvragen bij de Belastingdienst, waardoor de investering netto flink lager uitvalt.

Tegenover de investering die u doet staat aan de andere kant het rendement. Gemiddeld genomen zijn de panelen voor zonne-energie goed voor 6 procent rendement per jaar. Dat is meer dan de spaarrekening, waardoor uw inzet voor een beter milieu tegelijkertijd een financieel slimme investering vormt.

Gerelateerd
Zonnepanelen onderzoek Feenstra

Nederlander vindt financieel voordeel zonnepaneel belangrijker dan milieu

Lees meer

Ruim 800.000 huizen met zonnepanelen

Niet voor niets maken in 2019 al ruim 800.000 huishoudens gebruik van zonnepanelen. Zij hebben de panelen op het dak staan en wekken daarmee met bijvoorbeeld 10 panelen zomaar 2900 kWh per jaar aan stroom op. Die hoeveelheid zou u bij een energieleverancier op dit moment zo’n €450,- - €500,- kosten.

De zonnepanelen op het dak voorkomen dat u die elektriciteit bij de leverancier moet afnemen, waardoor ze eenvoudig bijdragen aan lagere maandlasten. Jaar in jaar uit leveren de panelen op die manier voordeel op, zelfs als u alle stroom die u opwekt gewoon zelf gebruikt. De gemiddelde levensduur van de panelen bedraagt meer dan 25 jaar, waardoor het uiteindelijke rendement flink oploopt.

De kosten van zonnepanelen: investeren

De kosten van zonnepanelen kunt u zien als een investering. U geeft geld uit, maar daar staat vervolgens een rendement tegenover. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat u net als bij een zonneboiler of andere duurzame maatregelen wel degelijk kosten dient te maken. 

De kosten voor zonnepanelen zijn relatief lager op het moment dat u meer panelen neemt. Des te groter de set met panelen, des te lager de kosten per paneel voor de installatie en bijvoorbeeld de omvormer. Een set van 6 zonnepanelen is op die manier relatief duurder dan een grote set met 18 panelen. De totale kosten voor een set van 6 zonnepanelen bedragen zo’n €3900 - €4800. Voor een set van 10 panelen betaalt u zo’n €4800 - €6200 en om een set van 18 panelen te kopen en te plaatsen heeft u zo’n €6500 - €9000 nodig. Let op: dit zijn de bedragen exclusief de subsidie op zonnepanelen, door middel van de teruggave van btw door de Belastingdienst. Dit leggen we verderop in het artikel uit.

Houd er rekening mee dat u investeert in de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Die omvormer zal na 12 tot 13 jaar aan vervanging toe zijn, eerder dan de zonnepanelen die makkelijk 25 jaar meegaan. De vervanging van de omvormer kost zo’n 900 euro. Het gemiddelde rendement per jaar komt daardoor uit op 6 procent, waardoor zonnepanelen nog altijd een uitstekende investering vormen.

#0

Geld verdienen: wat levert duurzame energie op?

Tegenover de investering staat het rendement, dus wat levert de duurzame energie u aan de andere kant op? Een set van 6 panelen is goed voor zo’n €300 - €400 aan elektriciteit, die u niet hoeft af te nemen bij de energieleverancier. Op die manier zal een set met 10 panelen gemiddeld genomen €500 - €650 per jaar aan voordeel opleveren en is een set van 18 panelen zelfs goed voor €1140 per jaar of meer.

We gaan er hierbij vanuit dat u alle stroom die u opwekt met de panelen zelf gebruikt, waardoor u die niet hoeft af te nemen bij de energieleverancier. Wekt u meer op dan u verbruikt? Dan is het mogelijk om het overschot terug te leveren aan het stroomnet. Dat betekent dat u zelf stroom kunt gebruiken op het moment dat u die opwekt. Het overschot wordt teruggeleverd, waarvoor u een vergoeding ontvangt van de energieleverancier.

Energieleveranciers zijn verplicht om u die vergoeding te betalen. Dit heet ‘salderen’ en zorgt ervoor dat met name de grote sets met panelen op het dak een aantrekkelijk rendement opleveren. Stel dat u maar de helft van de opgewekte energie zelf gebruikt, dan kunt u toch rekenen op het volledige voordeel van de duurzame energie.

De terugverdientijd van zonnepanelen bedraagt op dit moment ongeveer 9 jaar. Dat betekent dat u na die periode net zoveel heeft bespaard als geïnvesteerd. Het rendement van 6 procent per jaar zorgt er na 9 jaar voor dat u de investering er helemaal uit heeft. Na die 9 jaar gaan de zonnepanelen waarschijnlijk nog meer dan 16 jaar mee, dankzij de gemiddelde levensduur van meer dan 25 jaar. Dat betekent dat u 16 jaar lang kunt blijven besparen op de energierekening, zonder dat daar nog langer de investering tegenover staat. Vanaf dat moment kunt u dus echt gebruik maken van gratis stroom. En kunt u geld verdienen aan duurzame energie, door de stroom die u niet zelf gebruikt terug te leveren aan de energieleverancier. 

Gerelateerd
Powerpeers

Powerpeers krijgen energie van elkaar

Lees meer

Subsidie: geen btw op zonnepanelen

De investering in zonnepanelen valt onder de streep nog iets voordeliger uit dan u misschien zou verwachten. Een uitspraak door de rechter een paar jaar geleden zorgt ervoor dat u de btw over de aankoop bij de Belastingdienst kunt terugvragen. Zodra u zonnepanelen op het dak heeft liggen bent u eigenlijk namelijk energieleverancier. En als leverancier bent u ondernemer, zodat u de btw terug kunt vragen. Op die manier hoeft u de btw over de aanschaf van de zonnepanelen niet te betalen, waardoor u nog eens honderden euro’s voordeel heeft ten opzichte van de bovengenoemde gemiddelde prijzen.

Zonnepanelen maken het op die manier eenvoudig om geld te verdienen met duurzame energie. U levert een bijdrage aan een beter milieu voor u en ons allemaal, terwijl u daarmee bovendien een aantrekkelijk rendement kunt maken. Ontdek online wat zonnepanelen kosten en bereken zelf uw investering.

Bekijk aanbod zonnepanelen

Veelgestelde vragen over zonne-energie

Zonne-energie is duurzame energie, opgewekt uit het licht van de zon. De zon is een ster die brandt, met een bijna onuitputtelijke voorraad aan schone en duurzame energie. Bovendien straalt de zon ongeveer 2.500x zoveel licht voor energie uit als we met iedereen tegelijk zouden verbruiken. Zelfs in Nederland is er voldoende zonne-energie om stroom mee op te wekken en het water mee te verwarmen.

Zonne-energie werkt op basis van de omzetting van licht naar elektriciteit. De zon straalt licht uit, die we opvangen met zonnepanelen. Die panelen worden ook wel fotovoltaïsch (photo voltaic, PV) genoemd. De zonnecellen zetten het licht om naar elektriciteit. Een omvormer converteert de elektriciteit van de panelen naar bruikbare wisselstroom voor onze apparaten. Of om terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Zonne-energie levert 3 belangrijke voordelen op:

  • Beter voor het milieu dankzij minder CO2-uitstoot
  • Besparen van geld door een lagere energierekening
  • Onuitputtelijke bron van energie

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.